سفر به کویر شهداد- قسمت اول

سلام . گزیده ای از سفرنامه کرمان و کویر شهداد   

قسمت اول - روز اول و دوم :

روز دوشنبه صبح 20 مهرماه بعد از اینکه تو ترمینال اتوبوس همه جمع شدند از همدان به سمت تهران  راه افتادیم و سفر دقیقاً از همین جا شروع شد.  

قرار ما این بود که عصر همگی تو راه آهن تهران باشیم و همین هم شد و با پیوستن به بچه های تهران و کلی سلام و احوالپرسی به سمت قطار راهنمایی شدیم . سرپرست این برنامه آقای محمد شاهکرم بود که البته خیلی هم زحمت کشید. سفر با قطار جذاب و عالی بود که البته 14 یا 15 ساعت طول کشید . تو قطار کلی بگو بخند کردیم و سر به سر هم گذاشتیم .  

صبح روز سه شنبه تو کرمان بودیم و با هماهنگی که محمد کرده بود با مینی بوس به سمت ماهان و باغ شاهزاده اون و مقبره شاه نعمت الله ولی و سیرچ و سرو چند هزار ساله اش  رفتیم.  

سرو دو هزار ساله سیرچ از دیدنی های این روستای دورافتاده است که البته کمتر کسی به ائن تئجه میکنه . وقتی کنار سرو ایستاده بودم به این فکر میکردم که اگه این سرو زبان داشت و روایت میکرد چقدر حرف برای گفتن داشت و چقدر آدم های بود که دیده بود و چقدر تجربه بود که میتوانست در اختیار ما بگذاره.  

باغ شاهزاده ماهان هم یک موفقیت بزرگ در زمینه باغ سازی تو ایرانه که واقعاً متحیر کننده است. یک باغ ایرانی واقعی مربوط به دوران قاجار . 

باغ شاهزاده ماهان :  

باغ شاهزاده یکی از عالیترین و زیباترین باغهای سنتی ایران محسوب می شود . این باغ در نیم فرسنگی ماهان در دامنهکوههای تیگران جلوه گری می کند و از یادگارهای عبدالحمید میرزا فرمانفرما - حاکم کرمان در اواخر دوره قاجاریه است . گویند که جون خبر مرگ ناگهانی حاکم را به ماهان بردند بنایی که مشغول تکمیل سردر ساختمان بود تغار گچی را که بدست داشت محکم به دیوار کوبید و کار را رها کرده و فرار نمود آنطور که جای خالی کاشی ها همچنان بر سردرورودی خودنمایی می کند . 

این باغ دارای سردر ورودی بسیار زیبا - عمارت شاه نشین و حمام می باشد . از قسمتهای ارزشمند باغ شکه آبرسانیو حوض های آن می باشد که در محور مرکزی باغ قرار دارد درجلوی عمارت اصلی حوض بزرگی با 5 فواره مشاهده می شود و آب این حوض که سرچشمه آن قنات معروف تیگران است به پاشویه سنگی اطراف آن ریخته و از آنجا به طرف ده شرشره آبشارگونه جاری می شود . این شبکه آبرسانی از نظر طراحی شاهکار محاسبه و دقت بشمار می رود . بازسازی باغ شاهزاده بعد از پیروزی انقلاب درسال 70 همزمان با برگزاری کنگره خواجوی کرمانی انجام گردید . در حال حاظر قسمت شاه نشین به یک رستوران مبدل گردیده و توسط بخش خصوصی اداره می گردد . این باغ دارای درختان میوه بسیاری از جمله انگور -آلو- آلوچه (گوجه سبز) - هلو - گردو و ... می باشد که در بین درختان زینتی جای گرفته و خودنمایی می کنند . هرساله گردشگران بسیاری از سراسر ایران وجهان برای بازدید از این باغ به ماهان می آیند و ساعتی را با آرامش و فارغ از دغدغه های زندگی سپری می نمایند .

درخت دوهزارساله روستای سیرچ: 

سیرچ یکى از چهار آبادى بزرگ بخش شهداد است که در ناحیهٔ خوش آب و هواى کوهستانى بر سر راه شهداد - کرمان قرار گرفته است. فاصلهٔ آن تا شهر کرمان ۸۰ کیلومتر و تا مرکز بخش شهداد ۲۵ کیلومتر است. سیرچ از قدیم محل ییلاق بخش گرمسیرى و کویرى شهداد و آبادی هاى تابعهٔ آن بوده و بهارستان نام داشت. ییلاق مذکور در ارتفاع ۱۵۵۰ مترى در درهٔ رودى به همین نام قرار دارد و جمعیت آن در تابستان به علت موقعیت تفرجگاهى به بیش از ده هزار نفر می رسد.
سیرچ چشم اندازى زیبا، پوشیده از توده هاى انبوه درختان دارد. در مرکز سیرچ چندین درخت کهنسال سرو و چنار نیز وجود دارد." ولی یکی از این درختان بسیار کهنسال است. سیرچ زادگاه نویسنده مشهور هوشنگ مرادی کرمانی است و خانه ای که این نویسنده شهیر در آن بزرگ شده است در مجاورت همین درخت کهنسال است.دره سیرچ نیز در روز سیزده بدر پذیرای اهالی کرمان است. کمی آنطرف تر شهداد قرار دارد و دیدن کلوت های شهداد، قلعه شفیع آباد، آسیاب دو قلو شهداد و شهر کوتوله ها برای کوهنوردان جذابیت خاصی دارد. 

مقبره شاه نعمت الله ولی :  

  • شاه نعمت الله ولی، شاعر و عارف قرن نهم هجری است که در ابتدا در شهرهای سمرقند، هرات و یزد زندگی می کرد. او بیست و پنج سال از عمر خود را در ماهان به سر برد و پس از مرگش نیز در همانجا دفن گردید. زیارتگاه او در اراضی وقفی در ناحیه ای دور از روستا قرار گرفته و شامل سه حیاط در راستای محور قبله است که به تدریج طراحی شده، بناهای متعدد تشکیل دهنده این مجموعه شامل ورودی، صحن، حسینیه، رواق، حرم، مرقد، گنبد، چله خانه شیخ، آرامگاه شاه خلیل و مقابر متعدد دیگری هستند که قدیمی ترین آنها گنبد خانه ای است که صندوقه شاه نعمت الله ولی در آن قرار دارد و مربوط به دوره تیموریان بوده و اغلب دیگر بناهای آن متعلق به دوره صفویه با افزوده هایی از روزگار قاجار است.
  • مقبره شامل سه حیاط و ساختمان های اطراف آن است که بر روی یک محور مرکزی احداث شده اند. هر یک از این حیاط ها دارای یک حوض و تعدادی درخت است. حیاط جلو با دروازه ای که بر بالای آن گنبدی تعبیه شده، از دو حیاط دیگر زیباتر است و حوض آن، که دارای طرح صلیبی است در مرکز واقع شده است.در اطراف حوض درختان سرو و کاج کاشته و شاخه های پایین آنرا زده اند. بوته های گل سرخ به درختان تیره و آب استخر، که درختان بر آن سایه افکنده اند، حالت با نشاط تری می دهد. استخر این باغ با استخر سایر باغ های ایران تفاوت بسیاری دارد؛ به این ترتیب که یک حوض هشت گوش در وسط استخر، که طرح چلیپایی دارد، تعبیه کرده اند. این حوض هشت گوش کوچک در سطح مرتفع تری قرار گرفته است و در برابر نسیم عکس العمل متفاوتی از خود نشان می دهد و هنگامی که فواره های آنرا به کار می اندازند، آب به شکل مخروطی در می آید.
  •  بعد به سمت کمپ کویری به راه افتادیم که بسیار زیبا و خاطره انگیز بود و هیچگاه این کمپ زیبای کویری رو فراموش نخواهم کرد . کمپ کویری شهداد نزدیک روستای شفیع آباده . 

    شب برای دیدن آسمان زیبای کویری دلی به سرزمین های خشک زدیم که در این قسمت هم زیبا ٰ دوست داشتنی و ... عالی بود . اقیانوسی از ستاره .