سفر به کویر شهداد - قسمت دوم

روز سوم  

صبح زود بعد از صرف صبحانه حرکت کردیم به سمت کلوت ها. 

دنیایی زیبا که وصف آن برای بیننده آسان نیست. 

بزرگترین کلوتهای دنیا در این منطقه قرار دارد که متاسفانه برای مردم دنیا چندان شناخته شده نیست. صبحانه را در میان همین کلوتها خوردیم که تشکیل شده بود از نان و پنیر و گردو و خرما.   

چند ساعتی میان همین کلوتها گام برداشتیم که خاطرات سایر کویرهایی که رفته بودیم را در ذهن تداعی میکرد. 

جناب شاهکرم سرپرست برنامه حال شیدایی داشت و خدا را عمیقاً شاکر بود که میتواند دوباره در میان این کلوتها باشد.    

کویر شهداد

 کلوت ها، سیاره ای در یک قدمی ما . 

 

کلوت های کویر شهداد که درفاصله ۴۰کیلومتری شرق و شمال شرق شهداد قرار گرفته اند، بزرگترین عارضه کلوخی طبیعی در دنیا هستند .

کلوت های کویر شهداد، بزرگترین عارضه کلوخی طبیعی دنیا و منحصر به فردترین ، زیباترین وجذابترین عارضه کویراند. کلوت ها در اثر فرسایش آبی و بادی در طی هزاران سال شکل گرفته اند. کلوت ها سرتاسر قسمت غربی لوت مرکزی را پوشانیده اند و از دور به شهری بزرگ می ماند.
این شهر کلوخی درفاصله ۴۰کیلومتری شرق و شمال شرق شهداد قرار گرفته و طول متوسط آن ۱۴۵کیلومتر، عرض متوسط آن ۸۰کیلومتر و مساحت آن بیش از ۱۱هزارکیلومترمربع است که از بزرگترین شهرهای دنیا، بزرگتر است واز آن می توان به عنوان بزرگترین شهر بی جمعیت جهان نام برد. این شهرپرجاذبه ازگذشته موردتوجه بوده است وتعدادی از جهانگردان به توصیف آن پرداخته اند.
دکتر آلفونس گابریل اتریشی می نویسد:« وقتی سایه ابرها روی منطقه (کلوت ها) افتاد، انسان برج و باروهای کنگره ای را به یاد می آورد». «ژنرال سرپرسی سایکس» که یکی از مهمترین وبانفوذترین عوامل انگلیس درایران بوده و از کلوت ها دیدن کرده ، چنین می نویسد: «آثار شهرکلوت ها از غرایب طبیعت است. درحین عبور از بین این نقاط مخروب، شخص تصور می کند که از وسط قلاع وقصرهای جن و پری می گذرد. این ابنیه ای که طبقه طبقه روی هم بنا شده و گویااشخاصی ورای بنی نوع انسان در ساختمان آن دخیل بوده اند. اشکال عبادتگاهها ، اهرام ، برجها و قلعه های بزرگی را درنظر انسان مجسم می کنند وبدون اغراق از مشاهده آنها شخص به خود می لرزد».
آری، معمار زیباآفرین ، با خاک و خاک ، شهری خلق نموده که ازدیدنش ساعتها غرق در حیرت خواهی شد و پی خواهی برد که بی سنگ و رنگ ، بی سفال و متال، بی شومینه و آیینه نیز می توان زیبایی آفرید. اشکال طبیعی و کلوخی کلوت ها که زیباترین وجذاب ترین آنها در نزدیکی شهداد قرار دارند می تواند به عنوان یک جاذبه گردشگری مورداستفاده قرار گیرد. بویژه اینکه این جاذبه درکنار رود دائمی شور و تپه گندم بریان قرار گرفته است.
کلوت ها آنقدر زیبا و شگفت انگیزند که تصور می کنی پای درسیاره ای دیگر گذاشته ای، سیاره ای بدون سکنه، این تصور وقتی کاملتر می شود که از بالا و از هلی کوپتر به این منظره که می توان از آن به عنوان سیاره ای بر روی زمین نام برد نگاه بیندازی . رقص و موج شن ها در کوچه و دالان های کلوت ها از یک طرف و سراب های زیبا دراین شهر افسانه ای تخیل انسان را به اوج می رساند . ضمناً کلوت ها می توانند به عنوان مکانی جهت ساخت فیلم های مستند وفیلم های علمی ـ تخیلی و … مورد استفاده قرار گیرند. سراب آنقدر در کلوت ها زیباست گویی که صدها کشتی و قایق برآب شناور هستند (کلوت ها از دور ، بر روی سراب شناور می شوند ).
کویر لوت با۸۰۰۰۰ کیلومترمربع وسعت در جنوب شرق ایران واقع
است.  

بعد از کلوت ها به رود شور میریسم که به قول جناب شاهکرم تشنه ترین رود دنیاست. رودی نمکی با گلی کاملاً قهوه ای و کاکائویی شکل . گاه زدن در رود شور نیز حس عجیبی به انسان میداد . 

  

رود شور

 

رود شور، تنها رود دایمی است که در اعماق کویر لوت جریان دارد و در طول سال پرآب است. رود شور از کوه های شمال غرب بیرجند سرچشمه می گیرد و 200 کیلومتر مسیر پرپیچ و خم را در کویر لوت می پیماید و سرانجام به کوه نمک سریا و معدن نمک شهداد ختم می شود. آب این رودخانه بسیار شور است و هر چه به چاله مرکزی لوت نزدیک تر می شود بر اثر گذشتن از بسترهای شور و نیز تبخیز شدن آب غلظت املاح در آن به حدی زیاد می شود که در کناره های قسمت پایینی آن کیلومترها اثری از گیاه دیده نمی شود و قبل از رسیدن به معدن نمک به علت بالا رفتن غلظت نمک مثل ماست می شود، علی رغم خشکسالی های اخیر جریان آب در رود شور متوقف نشده است. 

  

سپس به دیدن شهر کوتوله ها رفتیم که البته برخی دوستان در آن تشکیک کردند. 

ناها را در کاروانسرای زیبای شفیع آباد خوردیم که از جمله زیباترین کاروانسراهای کویری است .